Върховния административен съд отхвърли жалбата на Николай Близнаков, представляващ коалиция „Либертас: Свободните граждани", срещу решение на  Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент, с което е отказана регистрация на коалицията. Решението е окончателно.

Съдебният състав приема, че жалбата е неоснователна. От приложените по делото писмени доказателства се установява, че до крайния срок за регистрация - 19.00 ч. на 12.05.2009 г.,  от коалиция „Либертас: Свободните граждани" не е представен банков документ за внесен изборен безлихвен депозит в размер на 100 000 лв. В графата „забележки" представляващият коалицията е записал, че сумата е непосилна.

Освен това, списъкът, съдържащ трите имена, ЕГН и подписи на български граждани, подкрепящи регистрацията на коалиция „Либертас: Свободните граждани" не съдържа пълното наименование на коалицията, включващо и наименованията на партиите от нейния състав.

В проведеното съдебно заседание представляващият коалицията не представи доказателства, които да водят до различни правни изводи. Въведените изисквания за регистрация в Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България са формални и спазването им е императивно.

Всяко несъответствие с тях е нарушение на закона, което е пречка за регистрирането за участие в изборите за избиране членове на Европейския парламент от Република България. Направеното възражение за големият размер на определения депозит е неоснователно, защото този размер е определен от законодателя.

ВАС остави без разглеждане и жалбата на политическа партия „Партия на зелените", подадена чрез представляващия партията председател Валентин Симов. Съдът прекрати производството по делото. Определението не подлежи на обжалване.

Според жалбата регистрацията на политическа партия „Зелените" е недопустима и незаконосъобразна, тъй като партията е ненадлежно учредена, а процедурата по конституирането й като юридическо лице е опорочена.

Според жалбоподателя, името на политическа партия „Зелените" повтаря наименованието на регистрираната с решение от 31.01.2001 г.  политическа партия „Партия на зелените".

В жалбата пише: „В процедурата по заявената регистрация на ПП „Зелените" в регистъра на съда (СГС), нито съдебният състав, нито представителят на СГП са извършили необходимия контрол и анализ на така заявеното име, което е довело до недопустимо вписване на това обстоятелство".

От там допълват още, че това обстоятелство не е било изследвано и от ЦИКЕП, която от своя страна също незаконосъобразно е допуснала регистрацията на политическа партия „Зелените" в изборите за Европейски парламент.