Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалба на Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) "Моя страна България" срещу решение по т.1.1 от Протокол № 21 от извънредното дистанционно заседание чрез видеоконферентна връзка на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 16 юни 2023 г. На това заседание Борислав Сарафов е определен за временно изпълняващ функциите "главен прокурор на Република България" и е допуснато предварително изпълнение на решението, съобщиха от ВАС.

Върховните магистрати приемат жалбата за недопустима, защото при такава подателят трябва да има непосредствен личен интерес по казуса. От съда обясняват, че сдружения на юридически и физически лица с нестопанска цел могат да оспорват индивидуални административни акт, ако с тях се засягат или могат да бъдат засегнати общи права, свободи и законни интереси или се пораждат задължения за членуващите в сдружението лица.

От ВАС са категорични, че наличието на правен интерес у жалбоподателя е задължителна предпоставка за разглеждане на жалбата по същество и то трябва да бъде доказано за всеки конкретен случай. Във въпросния случая обаче Върховният административен съд не отчита наличие на административно правоотношение между страните по казуса с очертан от закона предмет на регулиране, поради което приема, че СНЦ "Моя страна България" няма правен интерес от обжалването му.

След като жалбата е недопустима, за разглеждане, недопустимо е и искането на сдружението за спиране на предварително изпълнение на решение за назначението на Сарафов, допълват от ВАС.

До края на седмицата Славов атакува Сарафов пред ВАС

До края на седмицата Славов атакува Сарафов пред ВАС

Според него процедурата за избор на нов главен прокурор във ВСС трябва да бъде спряна