Върховният административен съд (ВАС) потвърди окончателно решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за нарушение на забраната за увреждане на доброто име на конкурент. Върховните съдии наложиха глоба от 21 130 лева, съобщиха от КЗК.

Нарушението е от страна на "ЕМ КОМПЛЕКТ СЕРВИЗ" ЕООД спрямо "ЕМ КОМПЛЕКТ АУТО" ООД.

Първото дружество е извършило действия, с които уврежда доброто име на конкурента си и доверието към него, както и на предлаганите от него стоки или услуги. Това е станало чрез разпространение на неверни сведения, както и чрез представяне на факти в изопачен вид сравни.

На интернет сайт има снимки на автосервиза на "ЕМ КОМПЛЕКТ АУТО" ООД и коментари към тях като: " Грешният автосервиз", "Работниците там умишлено се представят за "Ем Комплект Сервиз" ООД и заблуждават клиентите ни", "...Фирмата ни не може да гарантира за качеството на изпълняваните там услуги, за марките части, използвани при ремонтите и за цените им", "Внимавайте да не попаднете в грешния сервиз, качеството на ремонтите е за Ваша сметка" и др.

Върховните магистрати приемат, че на потребителите се внушава негативно отношение към този конкурент. Според тях няма съмнение, че е търсено и преднамерено внушението у потенциалните клиенти за ниско и дори лошо качество на предлаганите от конкурента услуги и продукти, което е забранено от ЗЗК.