Полицията задържа социален работник от германския град Бон. Мъжът е арестуван във Варна по искане на Турция, съобщи БНР, позовавайки се на германски медии.

Мъжът е задържан на летището във Варна и е отведен в предварителен арест. 44-годишният Мехмет Ю. е пристигнал в България за почивка със семейството си в неделя и е задържан още на летището.

Според заповедта, която е издадена от Турция, мъжът се издирва в продължение на 9 години за подкрепа на кюрдски терористи.

Съпругата на арестувания - Гюлчан Ю., е категорична, че те никога не са чували за издадена заповед за ареста на съпруга ѝ. Те многократно пътували из страни от ЕС и никога не е имало проблем с влизането и излизането от тях.

Българската полиция обаче е показала червен бюлетин на Интерпол, с който мъжът се издирва.

Турция иска същият да екстрадиран и е твърде вероятно България да изпълни желанието, пише "Зюддойче цайтунг".

Мехмет Ю. е германски гражданин от 2009 година. Турция обаче не го е освободила от турското му гражданство, така че той има двата паспорта.

Посолството на Германия е в контакт със задържания и се грижи за него.

Пред немски медии съпругата на арестувания е обявила, че в студентските си години задържаният бил политически активен в Турция. Той обаче никога не подкрепял и нямал връзка с терористични организации.

През 1999 година Мехмет Ю. е осъден от съд в Турция в негово отсъствие на 12 и половина години затвор. През 2001 г. бяга в Германия и получава убежище. През 2009 г. мъжът взима и немски паспорт.

Задържаният е работил за благотворителната организация "Каритас" в Бон и се е грижел за малолетни бежанци.