Полицейските разследвания могат да забуксуват и проблемът отново е финансов. Вещите лица, които полицията използва по време на разследванията, масово отказват да участват в експертизи, тъй като имат да получават хонорари с две години назад, съобщи БТВ.

Орлин Колев е инженер по образование и участва като вещо лице в много експертизи, назначени от съда и полицията.
По думите му, експертите отдавна алармират за проблема с плащането на хонорарите и не са изненадани от обявената цифра от над 2 милиона, която МВР дължи.

"Имаме много данни, че експерти отказват работа и включително от нашата асоциация, които не са получили хонорари от 2007 г. и те отказват", каза Колев.

Отказите на експертите могат да доведат до блокиране на работата на полицията, тъй като на базата на техните изследванията се доказват престъпленията.

"Има много експерти, които се занимават с друг бизнес, свой си. Но има и експерти в пенсионната възраст, които се изхранват с тази работа", заяви още той.

Засега полицията остава на милостта именно на тези по-възрастни експерти. Сумите обаче, които те получават освен, че се бавят, са и дори смешни.

"В съдебно производство колега, който е компютърен специалист, получи чисто възнаграждение, защото се начисляват и данъци за една експертиза 35 лева. Което е страшно малко", допълни Колев.

А практиката показва, че по много експертизи се работи дни наред, преглеждат се хиляди страници материал, които се анализират и на базата на тях се правят заключенията.