Вещи лица са причина за забавянето на делото за убийството на студента Мартин Борилски. Това каза членът на Висшия съдебен съвет Пламен Стоилов.

Той и други представители от ВСС са направили проверка на хода на делото във Великотърновския окръжен съд, съобщи БТВ.

Две от вещите лица са поискали да бъдат сменени, поради напреднала възраст и влошено здравословно състояние, каза Пламен Стоилов.

Делото е било разпределено на 2 юни на случаен принцип на съдия Милчо Ванев, като още на 1 юли е определен и запасен съдия.

Ванев е насрочил първото заседание по делото на 3 август, но повереникът на частните обвинители и един от защитниците на подсъдимите са подали молба, че не могат да се явят по делото и са поискали то да бъде отложено.

На 17 септември е насрочена повторна съдебно-медицинска експертиза, тъй като двете вещи лица са отказали да работят по вече насрочената.

Вещите лица също следят медиите, коментира Пламен Стоилов. Те знаят каква отговорност носят, но останах с впечатлението, че някои от вещите лица желаят да се дистанцират, допълни Пламен Стоилов.

Той получил уверение от съдия Милчо Ванев, който заявил, че ще се опита да приключи делото до края на януари 2010 година.
Затова и комисията, проверяваща хода на делото, решила, че, ако процесът не приключи през януари, ще бъде направена още една проверка.

Припомняме, според материалите по делото, на 20 юли 2000 г. Мартин Борилски е бил намерен в парижката си квартира мъртъв с 93 прободни рани от нож.

Разследването, водено от френски следователи, идентифицира като основни заподозрени за деянието двама младежи от Варна - 21-годишният тогава Георги Желязков и 20-годишният към момента на убийството Стоян Стоичков.

През 2002 г. заподозрените са арестувани и освободени под парична гаранция от 2000 лв., а в обвинителния акт, изготвен от Софийската градска прокуратура, се иска от 15 до 20 години затвор.

Делото беше насрочено във Варна, но процесът не можа да започне, защото отводи направиха всички прокурори и съдебни състави. Причината за това е фактът, че бащата на единия от обвиняемите е известен варненски юрист.

С постановление на Върховния касационен съд делото беше изпратено на Окръжния съд в Шумен, който го насрочи за 27 март 2008 г. Местните магистрати оправдаха двамата подсъдими поради липса на доказателства и отхвърлиха предявените граждански искове.

Тази присъда бе потвърдена и от Апелативния съд във Велико Търново на 21 януари 2009 г., където делото бе разгледано на втора инстанция.

Решението, което предизвика острата реакция на посланика на Франция Етиен дьо Понсен, бе протестирано от Апелативната прокуратура пред ВКС с искането за връщането на делото за разглеждане от нов състав.

ВКС постанови, че делото "Борилски" трябва да бъде разгледано от нов съдебен състав на Апелативния съд във Велико Търново. Допуснати са били и съществени нарушения на процесуалните правила за проверка и анализ на доказателствата.