Вирусният хепатит А остава водещо заболяване сред инфекциозните заболявания в страната. Около това становище се обединиха специалисти от цялата страна на открития национален симпозиум за превенцията на болестта в Пловдив, предаде Радио Пловдив.

Последните изследвания показват, че заболяването засяга най-често 25-35 годишните, а периодът на лечение се увеличава като при отделни случаи достига и до 2 месеца.

Заключенията на лекарите се базират на регистрирания епидемичен взрив, обхванал пловдивския квартал Столипиново през миналата година, епидемиите в Своге, Добрич и Варна.

Изследвани са случаи в детски колективи, Българската армия и местта за лишаване от свобода. Според специалистите най-добрата профилактика остава личната и обществена хигиена, а при рисковите контингенти -ваксината .На симпозиумът стана ясно, че ваксините за другото зачестило инфекциозно заболяване - заушката ще закъснеят. Причината е във фирмата - производител, която не е доставила количеството според договорения срок. Най-вероятно първите дози ще дойдат чак в началота на следващия месец. Припомням, че предстои да бъдат имунизирани младежите родене между 1982-1990 година.