В продължение на години е имало „чадър"  върху разследването срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов, заяви пред Би Ти Ви заместник-главният  прокурор Борислав Сарафов.

Според него, Найденов се е ползвал от закрилата на висш прокурор - Малена Филипова от ВКС. По време на мандата на Борис Велчев тя ръководеше Инспектората във ВКП. След като Сотир Цацаров пое държавното обвинение, Филипова бе свалена от този пост, а в ръководената от нея структура започна масова проверка на всички водени преписки. Проверяващите трябваше да установяват както причините за образуването им, така и дали липсват някакви документи.

По думите на Борислав Сарафов, през 2010 г. Найденов се е обърнал към Малена Филипова с молба тя да възпрепятства разследването срещу него като окаже натиск върху наблюдаващия прокурор.

Припомняме, преди ден срещу бившия министър на земеделието бяха повдигнати обвинения.
В съобщението на прокуратурата, с което беше огласено, че Найденов е привлечен като  обвиняем, се казва, че бившият министър е принудил ексшефа на фонд „Земеделие" Светослав Симеонов да подпише против волята си сигнал до Малена Филипова за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на предшественичката му  Калина Илиева и от прокурора от градската  прокуратура Красимир Тренчев.

По думите на Сарафов, че Найденов е бил близък с Малена Филипова. Бившият министър е бил „личен лекар на домашния й любимец" (по професия Найденов е ветеринарен лекар - бел. ред).

Сарафов допълни, че Светослав Симеонов и Калина Илиева са променили показанията си и по този начин работата по делото  допълнително е затруднена,  но това няма да попречи на досъдебното производство, тъй като са събрани достатъчно доказателства.

По случая срещу Филипова, която в момента е редови прокурор от ВКП, вече е започнало дисциплинарно производство, а тя е дала своите обяснения.