Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев освободи тримата магистрати, чиито роднини са придобили имоти с право на строеж в община Приморско като крайно нуждаещи се.

Пенчев освобождава Панайот Генков от заеманата от него длъжност „председател на Първо А отделение във ВАС", Николай Урумов от заеманата от него длъжност „председател на Трето отделение във ВАС" и Андрей Икономов от заеманата от него длъжност „председател на Пето отделение във ВАС".

На зам.-председателите на съда Венета Марковска и Галина Солакова е възложено администрирането на делата в трите отделения до назначаване на нови ръководители.

Това е безобразие, заяви Пенчев по време на брифинг и подчерта, че това е неговата човешка оценка за тяхното деяние.

Освобождаването от длъжност на тримата с решение на Пенчев е било много добре прието от останалите съдии.

Пенчев посочи, че в тримата освобподени не е видял чувство за вина или разкаяние. Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов са совбодени след публикации във в-к Капитал.

Няма как тези хора да ръководят своите колеги, изтъкна председателят на ВАС. Пенчев подчерта, че няма задължения и правомощия да прави проверка и не е мотивирал освобождаването. Константин Пенчев посочи, че е изчакал няколко дни след като е излязла публикацията, за да види дали някой от тримата председатели ще отиде при него и ще му обясни ситуацията.

Никой обаче не го е направил. Константин Пенчев е разговарял само с Панайот Генков, който му е обяснил, че всичко, което е направил е законно.

Нарушен е човешкият морал, категоричен е председателят на ВАС. Той е предоставил казуса на етичната комисия към ВСС, която е по-компетентна и може да разследва случая.

Очевидно е, че престижът на съдебната власт е уронен, призна той.

Друга причина за забавянето на остраняването на тримата от длъжност е и факта, че трудно ще се намерят техни заместници.

Не трябва да се бърза, убеден е Пенчев. Той призна, че съдът е много натоварен и не би искал Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов да излязат в отспуск, тъй като „не знам как ще се справим".

Пенчев заяви още, че те не са извършили кой знае колко тежко престъпление и все още няма да бъдат дисциплинарно уволнени.

На въпрос дали има данни за подобни нарушения, извършени от други съдии във ВАС, Пенчев подчерта, че няма конкретни данни, но е чувал само клюки.

Под моето достойнство е и не ми е функция да ходя да разследвам клюки, изтъкна той.

Константин Пенчев коментира още, че това е първата кадрова промяна, която прави.

Трудно ще ги заместя, имаха авторитета и опита, допълни председателят на ВАС.

Припомняме, на миналата седмица председателят на ВАС сезира Висшия съдебен съвет с искане за извършване на проверка по случая, която да установи дали тримата съдии са уронили престижа на съдебната власт.

Дъщерята на ръководителя на Трето отделение във Върховния административен съд Николай Урумов - Деница 11 дни живее в апартамент в Приморско, докато бъде регистрирана като жител на града. След това кандидатства за жилище и получава парцел от близо 500 квадрата за по-малко от 2 000 лева.

Урумова от два месеца строи пететажна сграда на брега на морето в апетитния квартал, известен като Буруна, съобщава БиТиВи.

Второто разрешително за строеж, също като нуждаещ се, получава синът на уволненият за връзки с Красьо Черния апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов.

За периода 2003-2007 близо 400 души се сдобиват с право на строеж по същата схема - нужда от жилище. Иначе са няколко хиляди. Обяснението на тогавашния кмет - Приморско имал нужда от повече жители, за да функционира като самостоятелна община.