Военномедицинска академия ще осигурява спешна помощ с мотоциклети.

Проектът е публично-частно партньорство между болницата и частна фирма, предоставяща спешни услуги.

Използването на 17-те BMW мотоциклета ще позволи по-бързо и лесно придвижване на екипите в натоварения трафик,  дори при лоши инфраструктурни условия. Те ще се управляват от водачи и ще пристигат на мястото на произшествието с лекар-реаниматор до 7 минути, какъвто е норматива за спешна помощ в ЕС

Повикванията ще се приемат на номер 1111 или чрез телефон 112.

12 от мотоциклетите ще оказват спешна помощ в столицата, а останалите ще се разпределят в другите военни болници в страната. Цветът на мотоциклетите е жълто-зелен и имат специална сигнализация.

Осигурените мотоциклети са 15 броя BMW F 650 GS и 2 броя BMW F 800 ST.

Максималната скорост на първите е е 170 км/ч, а разходът на гориво при скорост от 90 км/ч е 3,2 л. на 100 км.

Максималната мощност на втория модел е 62.5 кВт или 85 к.с. при 8000 об/мин, а максималната скорост надвишава 200 км/ч. Разходът на гориво при постоянна скорост от 90 км/ч е 3,4 л. на 100 км.

Предстои да се уточни между институциите кой ще заплаща за услугата.Мотоциклетите имат водач, но ако се наложи - лекарите са преминали обучение, за да ги управляват, уточни шефът на ВМА майор Тонев.

Очаква се мотоциклети да бъдат включени в работата на болницата от 1-ви юли.

Проектът предвижда през летния сезон новите транспортни средства да покриват и пътя от Калотина до Капитан Андреево. ВМА въвежда и електронни здравни карти за военнослужещите. Впоследствие такива ще бъдат издавани и на всички пациенти на болницата.