Магистратите от Върховния касационен съд върнаха за ново разглеждане на делото срещу трима лекари, съобщиха от ВКС. Делото ще бъде гледано от друг състав на Апелативен съд –Бургас, след като Апелативната прокуратура в морския град отмени решение на Бургаския апелативен съд за оправдателни присъди на тримата обвиняеми.

Подсъдимите са Александър Маджуров, Нина Добрева и Сияна Пеева-Драгнева – лекари от Бургас, по повдигнатото им обвинение по чл.123, ал.1 от НК. Според текста на Наказателния кодекс, те може да бъдат лишени от свобода за 5 години. "Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода до пет години".

Със своя присъда от 19 май 2014 г., Окръжен съд-Бургас е признал подсъдимия Александър Маджуров за невинен. "Той е невиновен в това, че на 01 февруари 2008г., в град Бургас, в качеството си на дежурен хирург, чрез немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, при упражняване на медицинска професия, като не е отчел силно увреденото състояние на бременната пациентка Полина Димова, в условията на независимо съпричиняване с д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева, чрез бездействие и непредпазливост е причинил смъртта на пострадалата, настъпила на 03 февруари 2008г.", се казва в делото.