Владимира Янева остава председател на Софийския градски съд. Петчленен състав на ВАС прие, че тя правилно е избрана с тайно, а не с явно гласуване.

Петчленният състав на ВАС отмени решението на тричленката, с което изборът на Владимира Янева за председател на СГС бе обявен за незаконосъобразен. Решението на тричленката не е нищожно, както претендира в жалбата си Владимира Янева (заради недопустимия отвод на члена на състава съдия Иван Раденков), но петчленният състав не приема изводите на тричленката, че гласуването за избор на Янева е трябвало да бъде явно, а не тайно.

Касационната инстанция споделя мотивите на тричленния състав, че уредбата на правилата за избор на административни ръководители в приетата от ВСС процедура нямат нормативен характер и не представляват разписан от закона "досегашен ред". Но се позовава член 131 от Конституцията, който важи за избора на всички длъжности в магистратурата и той предвижда това да става с тайно гласуване.

Петчленния състав обаче по процедурни съображения отказва изобщо да се произнесе по възраженията на защитата за липса на мотиви в решението на тричленката по основния въпрос - за разликата между професионалните качества на двамата кандидати за председател на СГС - Янева и Цанова и липсата на мотиви на ВСС да избере Янева, пише "Правен свят."

Припомняме, на 3 ноември ВАС отмени назначението на Владимира Янева като председател на СГС. Основният мотив, който магистратите от ВАС изтъкват, е че гласуването, с което Янева беше избрана на поста, е било тайно, което е нарушение.

След като Владимира Янева спечели гласуването във ВСС на конкурса за шеф на градския съд, гръмна и скандалът с делото „Софийски имоти", което тя води в съда.
Оказа се, че преди години тя е извършвала частни сделки с дружеството по закупуване на парцели в София. Покрай това изниква и въпросът защо Янева е забавила 5-6 месеца едно от делата срещу скандалната фирма.

По-късно проверката на Инспектората към ВСС показва, че съдийката е нарушила процесуалните срокове по едно от делата за злоупотреби в общинското дружество "Софийски имоти".

Maлко след като зае поста в СГС, стана ясно, че Янева е издала за времето от поемане на длъжността 1 748 разрешения за използване на СРС. Това е станало в периода от първи юли 2011 до 10 септември.

Заради избора на Янева за шеф на СГС в съдебната система се създаде огромно напрежение. Съдии подадоха оставки, членове на съвета - също, от няколко неправителствени организации и от Съюза на съдиите поискаха оставките на кадровиците на Темида и бърза реформа на съвета.