Над 60 % от битовите престъпления са извършени от безработни лица. Тези данни излязоха след заседанието на Съвета по превенция на конвенционалната престъпност към Министерския съвет.

Всички отговорни институции и ведомства са готови да предложат конкретни мерки за справяне с проблемите на битовата престъпност. Социалното ведомство се ангажира да предложи мерки за заетост на маргинализираните групи, както и редица мерки за образование и квалификация на неграмотните лица. В ограмотяването ще се включи и просветното ведомство. Ще се засили и работата на ромските медиатори в циганските махали.

Мерките ще бъдат разработвани съвместно с кметовете, обяви силовият министър Румяна Бъчварова. За самотните възрастни хора, които много често стават жертва на престъпниците и биват бити и ограбвани, институциите обещават по-добър социален патронаж, който да ги обгрижва.

На днешния съвет е направен анализ на досега действащите политики, които институциите са категорични, че не дават резултат в момента. Набелязан е план с над 110 мерки за справяне с конвенционалната престъпност. Основният акцент е превенцията, като ще се подпише и споразумение с отделните ведомства и институции за изпълнение на техните отговорности по превенцията.

Румяна Бъчварова обеща систематичност на провежданите политики в областта. Основно са очертани пет направления за превенция на конвенционалната престъпност:

1. Изграждане на сигурна и безопасна среда;
2. Намаляване на престъпленията сред уязвимите групи – деца, роми и самотно живеещи хора;
3. Установяване на устойчиви партньорства между държавата и неправителствения сектор за справяне с проблема;
4. Изграждане на среда на толерантност сред децата и младежите;
5. Техническо и организационно обезпечаване на превенцията на престъпността.

По всички мерки ще има и конкретни законодателни инициативи.

На въпрос кога ще има резултат от мерките, министърът отговори: „Моето желание е да има много бърз ефект”. Тя обаче каза, че ще се изисква по-дълъг период от време, за да се постигнат конкретни резултати.

Ще се превентират ромите да не позволяват да се прехвърлят фирми на тяхно име, като ще им се обясни какви са негативните ефекти, ако позволяват това да се случва. Мерките са достатъчно конкретни, смята още Румяна Бъчварова.