През 2009 г. в здравеопазването ще бъде повторенмоделът от изминалите 3 години: без рамков договор; с клинични пътеки, в които липсват основни диагнози; без финансиране, което реално да покрива дейностите в болничната помощ.

Такава позиция изрази пред Хелт медия д-р Димитър Димитров, изпълнителен директор на столичната УМБАЛ „Св.Анна", цитиран от health.bg.

По думите му, през последните години у нас се извършват конституционни нарушения в областта на здравеопазването.

„България работи по системата на здравното осигуряване, която изисква солидарност и социалност. По тази система колкото пари се внасят, толкова трябва да се изразходват за здраве.
Никой няма право, включително и парламентът, да заделя за други нужди пари, които са събрани за здравеопазване." - заяви д-р Димитров.

Той определи като напълно оправдано искането на пациентските организации резервът на НЗОК в БНБ да не се увеличава с 400 млн.лв., а тази сума да се насочи към болниците и лабораториите. Според него, това би било от реална полза за пациентите.

Д-р Димитров допълни, че здравната вноска е своеобразен здравен данък, който трябва да се изразходва само за тази цел.

„По отношение на демонополизацията на здравната каса също изгубихме страшно много време. И в тази област страната ни стана опитно поле - в здравното осигуряване искахме да вкараме елементите на здравното застраховане.
А тези неща ги пише в учебниците за началните курсове по здравен мениджмънт: какво е осигуряване, какво е застраховане, какво е бюджетно финансиране, какво са кешови плащания." - подчерта директорът на  УМБАЛ „Св.Анна".  

Той коментира, че реформи липсват, защото управляващите не предприемат реални действия в тази посока, след което отказват да отпуснат повече средства за здраве с мотив, че системата е нереформирана.

„Финансовият министър заявява, че в нереформирана система няма да влага пари. Но тук възниква въпросът кой трябва да реформира системата? Не е ли това същото правителство, член на което е и финансовият министър. И така кръгът се затваря." - поясни д-р Димитров.