От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" призовават за бдителност при използването на отоплителни и нагревателни уреди.

Те са подготвили информационни брошури с правилата за пожарна безопасност през отоплителния сезон.

Огнеборците обръщат внимание, че с понижаване на температурите рязко се повишава рискът от битови пожари. От пожарната отчитат тревожна статистика.

Петима души са загинали при пожари само за първите четири дни на 2017 година. Петима са пострадалите. За 72 часа огнеборците в цялата страна са погасили 324 пожара, при които са спасени петима граждани.

Над 40 инцидента са възникнали в празничната вечер на 31 декември. 35 % от тях са били в първия един час на новата година.

Снимка 271186

Източник: пресцентър МВР

Експертите препоръчват отоплителните и нагревателните уреди да се използват като стриктно се спазват правилата за пожарна безопасност. Трябва да се отчитат и специфичните им характеристики.

Огнеборците подчертават, че е задължително на разстояние от един метър от уредите да не се поставят и съхраняват горими материали.

Преди излизане от вкъщи трябва да изключат всички отоплителни уреди. Експертите съветват електрическите уреди да не се покриват и да не се сушат мокри дрехи директно върху тях.

От пожарната припомнят още, че най-рисковите групи при битови пожари са самотноживеещите, трудноподвижните хора и децата.