Комисар Светлан Кичиков ще бъде назначен за директор на Главна дирекция „Гранична полиция”. Процедурата по назначаването му вече е започнала, съобщават от пресцентъра на МВР.

Припомняме, че шефът Главна дирекция „Гранична полиция” главен комисар Антонио Ангелов и един от заместниците му – старши комисар Йотко Андреев подадоха оставки. Това стана по искане на премиера Бойко Борисов заради разразилия се скандал с търга, при който транспортирането на нелегални мигранти бе възложено на обвинен в трафик на хора бизнесмен.

Шефът на „Гранична полиция” и негов заместник хвърлиха оставки

Шефът на „Гранична полиция” и негов заместник хвърлиха оставки

Бъчварова ги е приела

От силовото министерство информират, че Светлан Кичиков е роден през 1967 г. в Бургас, завършил е висше образование във ВНВМУ „Никола Йонков Вапцаров”- Варна, специалност „Корабоводене за военно-морския флот”, магистър.

Кичиков е получил допълнителни квалификации в различни обучителни курсове.

Професионалният му стаж в МВР започва през 1992 г. Тогава той е назначен на длъжност командир на граничен кораб. Последователно е заемал различни длъжности в регионалната гранична служба – Бургас.

Оставки в Гранична полиция след натиск на Борисов
Обновена

Оставки в Гранична полиция след натиск на Борисов

Заради скандала с търг за транспортиране на нелегални мигранти

На 30 март 2015г. е назначен на длъжност началник на База Гранични полицейски кораби-Созопол.

Светлан Кичиков е бил награждаван многократно в рамките на професионалния му стаж в МВР.

От Вътрешното министерство допълват, че Светлан Кичиков е командир на кораба „Обзор”. В началото на годината  (26.01. – 08.03.2016 г.) корабът участва успешно в операцията на Агенция Фронтекс „Посейдон морски граници“ на гръцко-турската морска граница.