С Европейска заповед за арест Йосиф Йосифов, известен като Йоско Костинбродския, ще бъде върнат в България от Гърция.

Европейската заповед за арест е издадена веднага, след като Специализираната прокуратура е била уведомена, че Костинбродския е бил задържан в Гърция на 18 юни 2020 г.

Специализираната прокуратура е издала и изпратила на съдебните власти в Република Гърция Европейска заповед за неговия арест. Тя е мотивирана за изпълнение на наложена му и влязла в сила присъда в България. През 2018 година Костинбродския бе осъден от Специализирания наказателен съд на 1 година лишаване от свобода при първоначален строг режим за изнудване с нанасяне на лека телесна повреда на български гражданин. Осъдителната му присъда бе потвърдена от Върховния касационен съд и е влезла в законна сила.

Йоско Йосифов се издирва от месец март 2014 година.

 Пуснаха Йоско Костинбродския на свобода

Пуснаха Йоско Костинбродския на свобода

Заповедта му за арест от Интерпол не е за

Й. Й. следва да изтърпи и още едно наказание от 3 г. лишаване от свобода по предходна условна присъда на Софийския районен съд за противозаконно отнемане на автомобил, в чийто изпитателен срок той извършва изнудване и побой.

Припомняме, че Йосиф Йосифов беше съден и оправдан за стрелба по Киро Японеца. През юли месец 2018 година големият син на Костинбродския Иван Йосифов беше задържан за участие в престъпна група, планирала нападения и убийства срещу магистрати и полицаи.

Това би било второто връщане по съдебен път на Йоско Костинбродския от Гърция - през януари 2013 г. той бе задържан в Солун, а в квартирата му бе открит цял боен арсенал. Връщането му у нас тогава бе, за да бъде съден за организиране на група за разпространение на дрога, но делото се прекрати.