Съдия-изпълнител ще пристъпи към принудително изпълнение на решение на Бургаския окръжен съд, с което на НСА се връщат 2400 кв. м. част от водната учебно-спортна база в град Несебър.

Последните няколко години бяха белязани от редица протестни демонстрации на студентите. Причината - проект за налагане на мораториум върху строителството и измененията в кадастъра на територията на сегашната учебна база до решаване на казуса с реституираните частни имоти там. Собствениците на терени искат базата да се премести на друго място и не смятат да отстъпват.

Миналата година правителството за втори път обяви спортната база на НСА в Равда за обект с национално значение, за да я защити от бъдещо строителство. Решението бе взето, въпреки че идентично решение на кабинета от февруари 2010 година беше отменено от Върховния административен съд, след като собственици на реституирани земи го обжалваха. И през 2010, и през 2012 година решенията на правителството бяха взети на фона на протестите на студенти и преподаватели в академията срещу намеренията на собствениците да строят.

Спортната база представлява комплекс за изучаване на морски видове спорт. Тя е разположена на площ от 135 декара. В комплекса има 14 спортни площадки, самостоятелен плаж и повече от 80 морски съда от всички видове и класове - ветроходи, моторници и гребни лодки.

Всяка година около 1500 студенти от НСА преминават 14-дневен курс, като изучават плуване, гребане, кану-каяк, водни ски, ветроходство, подготовка за водни спасители и спортни аниматори.