Месеци след местните избори в България се увеличават случаите от страната, в които кметове на малки населени места са разследвани от полицията заради участие в сбивания със свои съграждани.

За подобен инцидент от 26-и януари в село Щърково, съобщи БНР. Васил Данов, който се връщал от почерпка с приятели, твърди, че безпричинно е бит от кмета на пазарджишкото село Васил Стефанов и сина му Петър.

"Няма как да го провокирам. Нито съм разговарял с тях, нито нищо. Нямам отношения с тях. По полиции ме даваше и за най-малкото – че съм минал с коня и каруцата покрай тях… То си е път това, всеки може да си минава".

В областната дирекция на МВР отказаха коментар. Мотивът им е, че нямат депозирана жалба от пострадалия Данов. Той я е депозирал в Районната прокуратура в Пазарджик.

От администрацията на местната община заявиха, че не могат да коментират, защото в момента тече полицейско разследване. Кметът идва на работа всеки ден, увери неговата секретарка.

Докато тече проверка срещу сина на кмета на село Галиче, който също е обвинен за побой, екип на Нова телевизия засне стадото на кмета с 35 благородни елена и кошути, които са без ушни марки. Чоков е закупил животните преди две години, с цел да ги развъжда в собствена гора от 120 декара.

До момента обаче кметът Ценко Чоков не е представил пред ветеринарномедицинските власти документи за произход и придвижване на животните, както и документ за здравния им статус.

Делото срещу Мартин Чоков, сина на кмета на Галиче Ценко Чоков, е за побой. На 9 март в дискотека в Бяла Слатина той и още четирима са нанесли побой на Венислав Николов. Според обвинението, боят е започнал Мартин Чоков, който безпричинно ударил Николов с метален бокс в главата.