За периода от 23 до 29 юли пътните полицаи са проверили над 9 000 товарни автомобила и автобуса на територията на страната.

По данни на МВР точният брой на проверените превозни средства е 9 243. Проверките са осъществени в рамките на полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите, организирана от Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" TISPOL.

В хода на акцията са проверени общо 7 333 товарни автомобила. Установените нарушители са 1 880, което означава, че приблизително всеки четвърти тежкотоварен автомобил по пътищата у нас е в нарушение.

Спрямо 21 от проверените тежкотоварни превозни средства е наложена забрана да продължат движението си.

Статистиката относно извършените нарушения сочи, че най-много от водачите на товарните коли превишават ограниченията на скоростта. В рамките на операцията са констатирани 468 такива случаи.
250 водачи са глобени за неизползването на обезопасителен колан, а 289 - за нередовни документи на водачите. 128 товарни автомобила също са били без изрядни документи.

От проверените общо 1 910 автобуса са установени 375 нарушения. 53 от нарушенията са свързани с ограниченията на скоростта. В 67 случаи нарушенията са били за неизползване на колан. Без изрядни документи са били 50 водачи и 27 автобуса.