Висшият съдебен съвет отказа да излезе с ясна позиция дали турският ВСС трябва да бъде изключен като наблюдател от Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС), стана ясно от днешното заседание на съдебните кадровици.

На 8 декември в Хага ще се проведе извънредно заседание на ЕМСС по предложението на Управителния съвет на организацията турският Висш съвет на съдиите и прокурорите (ВССП) да бъде изключен като наблюдател от мрежата.

На днешното заседание ВСС трябваше да даде мандат на двама членове - Юлия Ковачева и Незабравка Стоева, как да гласуват по това предложение.

Мнозинството на съвета реши, че България трябва да се въздържи от позиция. Това предложение бе подкрепено от 10 от членовете на съвета - Васил Петров, Милка Итова, Каролина Неделчева, Мария Кузманова, Незабравка Стоева, Михаил Кожарев, Сотир Цацаров, Елка Атанасова, Галя Георгиева, Даниела Костова, съобщи БНР.

Двама гласуваха турският съвет да не се изключва - Ясен Тодоров и Димитър Узунов. Други 8 членове на съвета бяха "за" отнемане на позицията на Висшия съвет на съдиите и прокурорите на Турция като наблюдател - Румен Боев, Румен Георгиев, Калин Калакчиев, Камен Иванов, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Соня Найденова и Юлиана Колева.

След вота Ковачева отказа да участва в заседанието на ЕМСС. По този начин на заседанието на мрежата в Хага ще отиде само Незабравка Стоева.

От ЕМСС предлагат гласуването на изключването на турския съвет да е тайно и да стане с обикновено мнозинство.

На днешното заседание на Висшия съдебен съвет бе решено, че нашият представител трябва да настоява за явен вот, а решението да се вземе с ¾ мнозинство.

В правилата за дейността на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) няма ясен регламент как се процедира с наблюдателите. Уредено е само как се действа с приемането и изключването на членовете на мрежата. Затова ВСС смята, че трябва по аналогия да се приложи този регламент и към наблюдателите.

По време на обсъждането стана ясно, че от 2 години турският ВССП не участва активно в дейността на Европейската мрежа. След вота Калин Калпакчиев напомни, че през юли ВСС е излязъл с позиция в подкрепа на магистратите в Турция. Самият той застъпва тезата, че турският съвет трябва да бъде изключен. Калпакчиев поиска онези, които са гласували за тази безмълвна позиция, да я мотивират.

Междувременно от Съюза на съдиите обявиха откриването на дарителска сметка за събиране на средства за подкрепа на задържаните под стража и отстранени от работа турски съдии и прокурори, и на техните семейства, става ясно от обръщение на организацията.

От там уточниха, че след опита за преврат в Турция от юли т.г. почти 3 000 съдии и прокурори първоначално бяха отстранени от работа, а след това и срещу тях започнаха наказателни производства. Много от тях бяха задържани и към настоящия момент продължават да се намират в арестите. ССБ припомня още, че по силата на законодателството, прието в рамките на обявеното извънредно положение, беше конфискувано и цялото имущество на заподозрените като участници в опита за преврат турски магистрати.

За да подкрепят материално семействата на задържаните и уволнени турски съдии и прокурори, международни магистратски организации, сред които МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) и Международната съдийска асоциация предприеха инициативи за създаване на дарителски фондове.

Сметка откриха и от Съюза на съдиите в България за приемане на дарения, които ще бъдат превеждани на откритата във Федерална република Германия сметка под разпореждането на МЕДЕЛ и ще бъдат използвани за осигуряване на адвокатска защита на задържаните и обвинени турски съдии и прокурори, както и за подкрепа на техните семейства.

"Призоваваме всички български магистрати, колеги с други юридически професии, както и българските граждани да дадат своя принос към подпомагането на намиращите се в нужда турски съдии и прокурори", пише в позицията на ССБ.

Средствата могат да бъдат дарени на следната сметка:

Съюз на съдиите в България

УниКредит Булбанк

IBAN: BG25UNCR70001522787294

BIC: UNCRBGSF