Висшият съдебен съвет прие оставката на съдия Антон Станков. Гласуваха 13 „за", 3 „против" и двама се въздържаха.

Преди да бъде подаде оставката председател на ВКС Иван Григоров подчерта, че крайно неприемливо е Станков да напусне системата без да е изложил мотивите си по делото „Индиго".

От своя страна зам.председателят на ВКС Румен Ненков е уточнил, че Станков, като председател на съдебния състав, гледащ делото „Индиго", вече е изготвил мотивите си по това дело.

Висшият съдебен съвет разгледа три варианта за освобождаването на бившия правосъден министър: да приемат оставката, да бъде образувано дисциплинарно производство срещу него или да бъде освободен по несъвместимост поради невъзможност да съвместява длъжностите на съдебен магистрат и политик в НДСВ.
В крайна сметка ВСС се спря на първия вариант.

Преди да напусне Антон Станков е оставил 48 дела, като 21 първоинстанционни, а останалите - въззивни.

Съдията от Софийския градски съд и бивш правосъден министър в кабинета Сакскобургготски, Антон Станков подаде молба за освобождаване след като беше избран за член на политическия съвет на НДСВ на извънредния конгрес на партията.

Заради политическата кариера на Антон Станков всички гледани от него дела ще трябва да започнат отначало. Той председателстваше съдебния състав по делото за загиналите деца в дискотека „Индиго".
Въпреки че присъдата по него беше произнесена още през ноември миналата година, Антон Станков все още не е написал мотиви, с които част от подсъдимите бяха признати за виновни, а други бяха оправдани.

След заседанието на ВСС зам.-председателят на ВКС Румен Ненков подчерта, че става въпрос за 48 висящи дела, които оставя Антон Станков.
Затова предложих занапред оставката на даден съдебен магистрат да бъде предложена с информация за съдебните му дела, посочи още Ненков.

Той уточни, че неговото предложение е свързано с обстоятелството, че съдебните магистрати напускат съдебната система, без да изпълнят задълженията си, а с неговото предложение магистрати няма да получат обезщетение, заради образуваното дисциплинарно производство за неизпълнени задължения.

Въпреки това Ненков каза, че не той е поискал наказание за Антон.
Румен Ненков се мотивира като посочи, че делото „Индиго" вече е написано и са предадени мотивите. „Затова се съгласих на компромис", допълни той.

Председателят на ВКС Иван Григоров посочи в тази връзка, че трябва да се търси и отговорност за голямото количество нерешени дела и тази отговорност трябва да бъде най-малкото материална.
Григоров посочи, че напуснал вече съдия не може да бъде принуден да напише мотивите към делата.
Ако има и материална отговорност няма да получи полагаемата му се заплата, уточни председателят на ВКС.