Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) даде положително становище на проекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, предложен от служебния министър Крум Зарков, но с ясно очертани резерви и бележки по посочени текстове и параграфи от Комисията по правни въпроси. Пленумът приеха докладвания законопроект със 17 гласа "за".

Цветинка Пашкунова от ВСС представи предложенията в законопроекта, както и резервите и бележките по посочените текстове и параграфите. Със законопроекта се цели оптимизиране и подобряване на работата и ефективността на съдебната система в процеса на въвеждане на електронно правосъдие, както и улесняване достъпа до правосъдие.

Основните предложения в законопроекта са следните: прецизиране правомощията на пленума и колегиите на ВСС във връзка с използваните информационни системи, внасяне на по-голяма точност на актовете и изявленията на органите на съдебната власт, участниците в правомощията да могат да извършват процесуални действия в електронна форма и задължение на органите на съдебната власт да приемат електронни изявления. Нещо повече - предвижда се автоматичното генериране и изпращане на потвърждение до подател при постъпване на електронни документи, предвижда се още органите на съдебните власти да информират предварително лицата за техническите стъпки по създаване на изявлението и др. Чрез законопроекта се въвеждат нови преходни и заключителни разпореди, в които се казва, че всички образувани първоинстанционни дела ще се водят на хартиен и електронен носител, поради което е необходимо органите на съдебната власт да създадат необходимата техническа организация.

Въвежда се и задължение за ВСС в срок до 1 март 2024 г. да осигури нужните технически условия и средства, които следва да обезпечат на лицата за достъп до електронните им дела в помещения, в които се намират в техните администрации. Комисията по правни въпроси към ВСС предлага да се изрази положително становище със забележки и резерви по предлаганите параграфи и предложения.

Пашкунова посочи, че липсват мотиви по отношение съхраняване на доказателства и доказателствените средства. Вносителят следва да вземе предвид, че е разработен модул за веществени доказателства, който притежава необходимата функционалност за разпределение на ролята и съхранение на доказателства и доказателствени средства. По мнението на магистратите от ВСС обаче е ненужно отпадането на тази разпоредба, изтъкна тя.

По думите ѝ редица неясноти поражда и параграф 13 от законопроекта. Кой е уникалният служебен идентификатор, заменящ съдържащото се ЕГН в квалифицирания подпис на съдиите и следователите? Как ще бъде осигурен необходимият финансов ресурс за информационните системи на съдебната власт? Как ще бъде обезпечена промяната на други информационни системи, които не са собственост на съдебната власт? Недоумение за магистратите буди и параграф 14, който предвижда заличаване на регистъра на актовете като част от единната информационна система. Това ще доведе до неяснота къде се намира регистърът на актовете на съдилищата и как се поддържа той.

Магистратите от ВСС има резерви и спрямо параграф 18, който предвижда задължение за ВСС в срок до 1 март 2024 г. да осигури нужните технически условия и средства, които следва да обезпечат на лицата за достъп до електронните им дела в помещения, в които се намират в техните администрации. Не може да се пренебрегне фактът, че осигуряването на технически условия ще бъде свързано с провеждането на обществени поръчки, а затова ще е необходимо време и финансови ресурси, открои Пашкунова.

Изразени са резерви и по отношение на 21 параграф от законопроекта - предвидено е връчването да може да се извършва на електронен адрес чрез системата за сигурно връчване, поддържана от Министерство на електронното управление. След представените забележки по законопроекта, някои от магистратите взеха отношение и заявиха, че според тях законопроектът е писан от хора, които нямат ясната представа как работят електронните системи в съдебната система.

Председателстващият ВСС Боян Магдалинчев добави, че това, което се предлага, е във връзка и с много други неща, свързани с електронната система. Трябва да се направи стиковане с ВСС по всички въпроси, които са предмет на законодателни изменения, настоя той. Магдалинчев добави, че преди да се предложат промените в Закона за съдебната власт, трябва да се направи среща и да се дискутира въпросът с какво се оптимизират и с какво се отличават така направените предложения.

Малко преди това магистратите от пленума на ВСС одобриха разчети по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода 2024-2026 г. Кадровиците гласуваха със 17 гласа "за", без "против" и "въздържали се". Докладът бе представен от представляващия заседанието на кадровия орган - Боян Магдалинчев.