Етичната комисия на Висшия съдебен съвет започва проверка на магистратите с депозити в Корпоративна търговска банка, съобщава БНР, позовавайки се на думи на председателя на комисията Ясен Тодоров.

Проверката ще е само за тези, които все още са действащи магистрати.

Припомняме, днес след като станаха публични списъците с депозанти в КТБ, депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която оглавяваше и комисията за КТБ, заяви, че КТБ се е оказала банката на съдебната власт.

Магистратите с влогове в КТБ да обяснят произхода им, иска Атанасова

Магистратите с влогове в КТБ да обяснят произхода им, иска Атанасова

КТБ май ще се окаже банката на съдебната власт

Ще се изиска актуален списък от синдиците на КТБ. След получаване на точния магистратски списък Етичната комисия ще пише до Сметната палата, за да изиска информация за имотното състояние на магистратите от списъка, след което, ако се установи разминаване или недекларирани доходи, ще се решава за образуване на дисциплинарни производства. 

По думите на Ясен Тодоров този процес на проверка ще отнеме около месец.

Тодоров отказа да коментира размера на влоговете в КТБ на колегите си Васил Петров и Румен Георгиев, както и какъв е приемливият магистратски доход на съдия или прокурор с голям стаж.

Той не се съгласи нито с политическите твърдения, че КТБ се е оказала банка на съдебната власт, както и с тези, които оповестиха, че появата на списъка с магистратските депозити точно сега е пореден опит да се подмени настоящият състав на Висшия съдебен съвет.