Висшият съдебен съвет изразява несъгласието си с изявленията от миналата седмица на председателя на ”Ред, законност и справедливост” Яне Янев.

Според висшите магистрати Яне Янев неоснователно и безотговорно накърнява професионалното достойнство на съдиите и тяхното добро име.

Припомняме, в емоционално изявление съветникът на премиера Яне Янев обвини съдии от Софийски районен съд и членове на Съюза на съдиите, че са подвластни на енергийната мафия. Това стана след като Янев чу поредната присъда по делата, които води срещу него бившия енергиен министър Румен Овчаров.

"Не приемаме да се отправят манипулативни внушения за дейността на магистратите и на съдебните органи. Работата на съдиите е публична и се извършва пред очите на обществото, което е една от гаранциите за добросъвестна оценка на работата им от непредубедените граждани”, се казва в позиция обсъдена днес на ВСС.

Противопоставяме се на всеки опит за публично обругаване на българските съдии, прокурори и следователи, съдебни институции и съсловни организации, защото така пряко се засяга и уврежда авторитета и независимостта на правосъдието", посочват още висшите магистрати.