Снимка: Emaxpress

Министърът на правосъдието Маргарита Попова изрази надежда, че Висшият съдебен съвет може сам да се справи с проблемите си и без намесата на политиците.

Попова се срещна с главния инспектор на Инспектората към ВСС Анна Караиванова, с която обсъдиха взаимодействието между двете институции, съобщи БНР.

Според Маргарита Попова инициатива на политиците без участието на съдебната система не води към нищо добро - така тя отговори на въпрос дали се налага ВСС да бъде подпомогнат в решаването на проблема с Иван Димов.

Той отказа да подаде оставката си чрез активизиране на една пета от народните представители, които да поискат неговото отзоваване. Попова беше категорична, че Съветът трябва да намери правилната форма и да реши проблема с Иван Димов в разумен срок.

Тя говори и за това как трябва да продължи по-нататък почистването на системата. И Попова, и Анна Караиванова нарекоха положително начало случилото се вчера, когато двама прокурори подадоха оставка заради това, че имената им протекоха от телефоните на Красимир Георгиев.

Според тях този процес трябва да продължи нататък, за да може да бъде намерена възможността за прочистване на системата, която пък да бъде използвана като повод да се даде спокойствие и самочувствие на останалите добре работещи хора в съдебната система.

Анна Караиванова, както Маргарита Попова, също смята, че системата трябва да се справи сама. Според нея законът разполага с достатъчно възможности, ако Иван Димов продължава да не иска да подаде оставката си, да бъде образувано срещу него дисциплинарно производство и да започне решаването на този проблем.

Относно информацията от вчера, че се обмисля промяна в Закона за съдебната власт, който да съкрати мандата както на Висшия съдебен съвет, така и на тримата първи, Попова заяви: „Това са конституционни промени, които се обсъждат само по принцип".

Засега, според нея, системата трябва да бъде оставена да работи нормално в рамките, които се намира, и да не бъде допълнително стресирана.