Висшият съдебен съвет възобновява назначенията на магистрати, съобщи БНТ.

Решението бе взето, след като бяха оповестени последните 12 имена на магистрати от телефона на Красимир Георгиев от Плевен, станал по-известен като Красьо Черния.

Назначенията на магистрати бяха спрени временно през октомври.

Скандалът избухна, след като бе съобщено, че Красьо е обещавал да осигури срещу заплащане необходимия брой гласове във ВСС, нужни за заемане на ръководно място в съдебната система.

Вчера стана ясно, че само срещу 18 от магистратите, открити в телефона на плевенския бизнесмен, ще има образувани дисциплинарни производства. Това е така, защото техните контакти с Георгиев са засечени около датите, в които са кандидатствали за началнически места.

Общо 31 са магистратските имена, намерени в тефтерчето на Красьо. Освен лица от съда обаче там фигурират и такива на общински съветници, кметове, хора от администрацията на президента.

В сряда се разбра, че в него присъстват и настоящи депутати. Това са Ердоган Ахмедов, Лютви Местан и Касим Дал от ДПС, както и Кирил Добрев от БСП

Подалите оставка магистрати след скандала във ВСС са шестима.

Първи това направиха - след дълго колебание Иван Димов и Стойко Стоев. Примерът им последваха Пламен Стоилов, Ангел Найденов, Дора Чинева и Пламен Найденов.