За втори път Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли кандидатурата на Нели Куцкова за шеф на Софийския апелативен съд, съобщава БНР. 11 от съдебните кадровици гласуваха срещу нея. Подкрепа тя получи от 8, а четирима се въздържаха.

Заради липсата на мотиви при първото бламиране на кандидатурата на Куцкова в края на април, изборът бе повторен днес. Той бе върнат на Висшия съдебен съвет, който трябваше да го мотивира.

Ясен Тодоров даде директен отрицателен вот. Вотът на Румен Георгиев е неясен, но по-скоро отрицателен. Положителните коментари за качествата на Нели Куцкова са седем.

Изборът на Куцкова предизвика спор дали е независима, защото преди години е била зам.-министър на правосъдието, както и кандидат за вицепрезидент. Освен това е и член на Съюза на съдиите. Някои членове на ВСС обвиняват съюза, че действа под политическа зависимост.

По време на днешния избор е споменато изказване на премиера Бойко Борисов от преди седмица. Той не намирал за нормално зависим кандидат като Нели Куцкова да протестира пред Съдебната палата с искане за независимост на съдебната власт.

В крайна сметка резултатът от днешното гласуване се различава с един глас по-малко подкрепа за Нели Куцкова. Това е гласът на шефа на ВКС Лозан Панов, който е в командировка в чужбина.

Тепърва Куцкова щяла да решава дали да обжалва отново избора си пред Върховния административен съд. Тя обаче изрази съжаление, че едно от най-големите съдилища в страната година и половина е без председател и така остава и занапред.