Висшият съдебен съвет ще възложи на своя инспекторат да анализира причините за значително увеличения брой на върнатите обвинителни актове, включително по обществено значими дела, съобщи БНР.

Решението е взето 4 дни след като Европейската комисия оповести междинния си доклад за напредъка на България в правосъдието и вътрешния ред, съдържащ редица критични оценки към страната ни.

Съветът обсъди основните тези в доклада в присъствието на министъра на правосъдието Миглена Тачева и по европейските въпроси - Гергана Грънчарова.

Все още непопълненият инспекторат към ВСС ще трябва да установи дали делата се връщат заради пропуски в разследването, заради противоречива съдебна практика или непрофесионализъм от страна на съдиите.

Заради установения и от Европа комуникационен дефицит ВСС ще излъчи свой представител, който да го представлява пред Европейската комисия.

В отговор на критиките на Европейската комисия, до края на годината ще има нова наказателна политика, както и промени в Наказателно-процесуалния кодекс.