Силен взрив стана в завод "Арсенал". На мястото на инцидента дойдоха коли на полицията и на пожарната, съобщи БНТ. По първоначална информация при инцидента са пострадали двама души.

По информация на БНР няма сериозно пострадали, нито сериозни материални щети. Около 11:15 часа е постъпил сигнал в пожарната в Казанлък. Инцидент е станал при смесване на взривни вещества за производство на мини

Пред общественото радио изпълнителният директор на завода Николай Ибушев заяви, че човешка грешка е причинила "малка производствена авария" в завод "Арсенал". "Няма сериозно ранени и няма материални щети", потвърди Ибушев. Двама души са "съвсем леко пострадали" и вече са превързани. "В момента си отиват вкъщи с няколко дена болнични", каза директорът на специалния завод.

Директорът обясни, че няма взрив, а "запалване на смес за димни гранати" в съд за смесване. Не е имало пожар в завода. След инцидента е имало "сериозен пушек", който бързо се е разсеял. Няма опасност за населението. Назначена е и комисия, която да разследва инцидента.

По-късно от Районна прокуратура - Казанлък съобщиха, че наблюдават досъдебно производство за причиняване на телесни повреди поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, източник на повишена опасност - престъплението по чл. 134 ал. 1 т.2 от Наказателния кодекс.

Инцидентът е станал в цех 130 на завод 3 - "Арсенал" АД, като вследствие са пострадали двама работници, на 50 г. и на 41 г., които зареждали смесител с димна смес. След като затворили машината, те напуснали помещението, като се преместили в съседно, откъдето чрез командно устройство стартирали работата на смесителя. След разбъркване на димната смес, от смесителя започнал да излиза дим, като при полученото налягане, люкът - капак на машината се напукал и изхвърчал.

При настъпилата авария е паднала част от покривната конструкция на цеха, разрушени са прозорци, счупени стъкла. Двамата работници са пострадали от падналите отломки. Единият от тях е с наранявания на двата пръста на ръката, а другия на крака. Те са прегледани на място от лекарски екипи, няма опасност за живота им.

Разследването трябва да приключи в рамките на два месеца.

Днешният инцидент не е първата авария в завод "Арсенал". На 1 април 2020 г. работник обгоря при трудова злополука в завод "Арсенал".

На 11 март 2020 г. при взрив в цеха в Мъглиж на завод "Арсенал" пострадаха шестима - трима мъже и три жени. След това заводът спря работа (от 16 до 29 март) за изясняване на причините за взрива и във връзка с наложените противоепидемични мерки, наложени от извънредното положение.

И през миналата година - на 25 ноември 2019 г. три работнички пострадаха при инцидент в завод 3 на оръжейния производител "Арсенал" в Казанлък. Тогава се оказа, че електровъзпламенител за неуправляваема ракета е предизвикал взривът в оръжейния завод "Арсенал". Месеци по-рано, на 23 август 2019 г. избухна пожар на територията на завод "Арсенал" между град Казанлък и село Бузовград.

2018 година също не се размина без инциденти - през октомври 2018 година шестима пострадаха в цех 120 на завод 3 в "Арсенал", а през март 27-годишен служител на "Арсенал" загина, друг бе ранен.

"Арсенал" АД - Казанлък е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. На 29 април 2020 г. бе обявено, че ще има съкращения в оръжейния завод заради по-малкото поръчки предвид извънредното положение. Обявено бе, че да бъдат съкратени 2000 души, но това не стана.