Силна експлозия е избухнала около 14.30 часа в склад за утилизация на снаряди, съобщават от пресцентъра на МВР.

Той се намира в местността Мараш, на няколко километра от пътния възел "Петолъчката" в посока Котел, близо до стралджанското село Лозенец.

Складът е на столичната фирма "Берета Трейдинг" ООД.

Там не е имало и няма да има някакви опасни вещества - нито химически, нито биолигически
Берета Трейдинг

Сигнал за инцидента е получен на телефон 112. Изпратени са екипи на полицията и пожарната, които проверяват сигнала. Осигурени са трасета за линейки. Според информацията към момента няма данни за жертви.

20 души са били на смяна в складовете в момента на първвата експлозия.

В Ямболската болница са настанени шестима с различна степен на наранявания.

Други двама са изведени от периметъра на взрива с бронирана техника часове след инцидента. Единият - в тежко състояние, с наранявания в областта на гърдите, е в болницата в Сливен. Другият е с по-леки наранявания.

По думите на областния управител на Сливен, цитиран от БТА, 12 души се намират в периметъра на складовете и не е ясно тяхното състояние.

Складовете, където четири часа след инцидента продължават взривове, са разположени на голяма територия, като между тях са избухнали и пожари.

Токсиколог, травматолог, реаниматор и хирург тръгват със самолет към мястото на инцидента, съобщиха от пресслужбата на Военномедицинската академия.

Управителят на фирмата Десислав Делев, уточнява пред Нова телевизия, че веднага след първия взрив хората са напуснали базата.

Това което е съществено и важно да се знае, че там не е имало и няма да има някакви опасни вещества - нито химически, нито биолигически", подчертава Десислав Делев.

Фирмата е работила за унищожаване на боеприпаси от взривения през 2008 г. склад край Челопечене.

Девет ранени при взривовете край Петолъчката
още...

Първоначалният взрив е последван от вторични. Изпочупени са стъклата на съседна оранжерия, паднал е покрив на заведение на "Петолъчката", съобщава Sliveninfo.

В момента взривовете продължават, около района е отцепена 3-километрова зона.
Областният управител на Ямбол съобщи, че не се налага евакуация на жителите от околните населени места.

По тяхно желание обаче около 100 души от село Лозенец са евакуирани в Стралджа. Жителите на сливенското село Горно Александрово пък са поискали да бъдат евакуирани в по-отдалеченото от взривовете село Блатец.

По-рано днес очевидци, цитирани от БНР, съобщиха за взрив или пожар в района на "Петолъчката" на магистрала "Тракия". Първоначално се смяташе, че взривът е станал във военно поделение, но от пресцентъра на Министерството на отбраната отрекоха тази информация като уточниха, че складът е на частна фирма.

Експерти от Военното министерство и зам.-министъра на отбраната Валентин Радев пътуват към района на инцидента.

По-късно от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Борисов е наредил министрите на вътрешните работи и отбраната - Цветанов и Ангелов, да тръгнат към района на инцидента.
Те са придружавани от екипи от Военномедицинска академия и военни следователи.

Жителите на сливенското село Горно Александрово, което се намира на няколко километра от взривения склад с боеприпаси, тази вечер бяха евакуирани, заради паднали осколки.

От МВР съобщават, че във връзка с инцидента се създава трикилометрова зона за сигурност. Отклонява се движението в района на пътен възел "Петолъчката".

Обходните маршрути са:
От София за Бургас - КПП отклоняват целия трафик към Ямбол - през Зимница - Стралджа - Лозенец
От Бургас за София - маршрутът е Лозенец - Стралджа - Зимница
Пътуващите от Котел се отбиват в Сунгурларе - Карнобат - Айтос - Бургас.

Читател пише във форума: Работя на 5 км от мястото на взрива.
Двата взрива бяха наистина мощни, поне 30 мин след това продължиха малки вторични взривове.Взрива е в хранилище за боеприпаси, няма нищо общо с газопровода.
Съседните селища имат доста нанесени щети, счупени прозорци, напукани стени, паднали окачени тавани и прочие.
Има неприятно обгазяване в околноста.


От сайта на фирмата става ясно, че нейни клиенти са МВР и МО - с голяма част от службите и дирекциите си, освен това - НСО, Гранична полиция и БНБ.

Фирмата съобщава също така, че разполага със собствена складова база с площ 6000 кв.м. и разрешение за съхранение на взривни вещества с общ еквивалент от 1200 тона.

Списъкът пък с бойни артикули, които фирмата демилитализира е огромен.