Наводненията във Варна се дължат и на проблеми с канализацията. В морския град тя на места е смесена - дъждовна и битова. Това заяви кметът на Варна Иван Портних в ефира на bTV. Проблемът е известен от десетилетия, допълни кметът. Съществува общински проект, но няма пари за реализацията му. Около 100 млн. лв. са необходими за два основни проекта.

Материалните щети във Варна не са чак толкова големи според Портних

Материалните щети във Варна не са чак толкова големи според Портних

В града обаче се създало огромно напрежение

По думите на Портних единият проект би струвал приблизително 60 млн. лв. Вторият проблем с канализацията - на високите квартали - има разрешение. Колектор би решил проблема, но изграждането му струва 40 млн. лв. "Всеки булевард, който правим, е с подмяна на комуникациите. Системно работим, но няма магическа пръчка, която да реши проблем, наслоен с десетилетия", посочи той.

В деня преди големият дъжд са били почиствани шахтите в града, твърди Портних.

За два часа във Варна валял дъжд за месец и половина
Обновена

За два часа във Варна валял дъжд за месец и половина

Варна от години има проблем с дъждовната канализация

По-рано кметът на града заяви, че материалните щети интензивните валежи във Варна не са чак големи. Иван Портних обясни по-рани, че за пораженията виновна била интензивността на дъжда.

Изключително висок интензитет на дъжда се наблюдава във Варна. 160 литра на квадратен метър са паднали за едва 5 мин. Средната стойност за дъждовния следобед е 76 л/ кв.м. Обичайната норма за месеца е 50 л/кв.м. Тези дъждове представляват водно бедствие за морската ни столица, акцентира Портних.