Физическото пазене на границата не е достатъчно. Това обяви в студиото на предаването "Денят започва" по БНТ министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Според него е по-добре да има видеонаблюдение и споделяне.

Той се надява новият ни еврокомисар да направи нещо, за да помогне по въпроса с границата.

МВР шефът отчете, че 133 км от оградата на границата са готови. Останалите са частите при Бургас и Хасково.

Общо към 20 км остават, за да бъде завършена оградата, но теренът не е равен и не може бързо да се строи. Доставена е и част от оборудването за видеонаблюдение. Радев коментира, че се прави всичко възможно доставките да са бързи.

По думите му задачата със строежа на оградата е изцяло изпълнена в Ямбол. При Бургас остават 11,5 км при реките Резовска и Делиевска. 9,5 км има за дострояване при река Тунджа.

Вътрешният министър коментира, че участието на армията в охраната на границата е много хубаво, но то трябва да има някаква норма. Според него не трябва да се отнемат голяма част от въоръжените сили, за да отидат на границата, въпреки че са изключително подготвени.

Валентин Радев подчерта, че натискът по границата е намалял между 8 и 10 пъти. По мнението му това означава, че отиващата там войска ще бъде по-малко и ще се разчита повече на полицията.

Радев е убеден, че този натиск намалява многократно, защото се справят добре. Той е категоричен, че няма да спрат да изпращат "Гранична полиция" и войници, за да няма натиск. "Натискът на границата с Турция е много малък", обобщи МВР шефът.

Като най-големия проблем на системата той открои кадровият въпрос. Радев посочи, че резки промени в кадровата политика не се предвиждат, но са обявени конкурси за нови служители. Ще бъде продължена програмата за сътрудници на МВР. 120 души ще се дипломират от школата за такива кадри. 

Относно новия главсек Младен Маринов, министърът коментира, че той е признат от колегите си и затова са решили, че ще се справи добре.