Съдът отложи заседанието за гледане мярката за неотклонение на Цветелин Кънчев.

Припомняме, лидерът на "Евророма" бе арестуван на 1 декември 2009-а покрай разследването за изнудване на ексшефа на "Гражданска защита" Никола Николов.

Според твърденията на Николов той е бил дал вече 150 000 евро с надежда, че ще бъде оставен на мира. Общата сума, която са искали изнудвачите е била 250 хил. евро.

Причината за отлагане на днешното заседание е, че експертизата за възстановяване на здравословното състояние на подсъдимия Христо Върбанов, все още не е готова.

Василев и Върбанов имат тежка форма на диабет и настояват да бъдат пуснати от ареста, обясни адвокатът на Цветелин Кънчев.

По думите му експертизата е сложна, комплексна, в нея участват много лекари и изготвянето й е поръчано много късно.

Адвокат Ботев коментира, че е очаквал още днес експертизата да бъде готова, но сега се надява експертите да се произнесат на 31 март.

На излизане от съдебна зала Цветелин Кънчев няколко пъти заяви: „СРС-тата вече са готови".

Припомняме, още от началото той пита как ще бъдат преведени записаните със СРС разговори, които били провеждани на кардарашко наречие.

Адвокат Ботев обясни, че използваните специални разузнавателни средства при всички положения не се отнасят пряко към защитата на Кънчев.

Той посочи и че доста спорна е тяхната стойност по простата причина, че става въпрос за разговори, провеждани между роми на специфичния език, а за съжаление все още няма лицензиран преводач от този език.

„Независимо от съдържанието, няма нищо, което да безпокои моя клиент", коментира адвокатът.

„Въпросният генерал Николов вече ги е уведомил (разследващите, б.р.) и е участвал в тези СРС-та с пълното съзнание, че ги е уведомил. Вижда се, че той самият е тенденциозен и подбуждащ в тези си разговори", заяви адвокат Ботев. Той е категоричен, че това е извънпроцесуално и некоректно.