Забиха кирка в тавана на колата на директора на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов, съобщи struma.com.

Иванов има подозрения кой е авторът на вандалския акт. Според него вандалите са следили колата му, защото тя всеки ден се паркира на различно място. Тя се ползва като служебна, само за целите на музея, от различни служители. Сотир Иванов смята, че извършителят е от Петрич.

"Смятам, че извършителят е от града, и това му действие не е първото върху този автомобил. Не мога да коментирам кой е, за да не навреди това на полицията. Надявам се, че извършителят ще бъде открит и ще понесе наказанието си, тъй като с тези си действия ние служителите на музея се чувстваме застрашени." - каза той.

На въпрос дали това да бъде акт, извършен от иманяри, той не потвърди, но не изключва и тази версия.

Само за изминалата седмица са извършени две подобни деяния. В резервоара на същия автомобил е била изсипана захар, а на Разпети петък са били срязани гумите.

Забиването на кирката е станало пред сградата на кметство Петрич, има записи от камерите, които са иззети от полицията. Според тях деянието е извършено в 02:10 часа от мъж с качулка. За съжаление записите не са качествени и трудно ще бъде различено лицето, но са събрани добри експерти, които да работят със записите от камерите.

Работата от полицейските служители по случая продължава. Според toppresa.com брадвата е забита над седалката на шофьора.

"Не е изключено някой да е подразнен от успешната работа на Историческия музей и от факта, че античният град Хераклея Синтика край Петрич се превръща в изключително успешен туристически продукт. В празничните дни Музеят и античното селища се посетени от хиляди туристи. Миналата година отчетохме 38 000 посещения, а тази година със сигурност ще има поне 30-процентов ръст", коментира за Дарик Сотир Иванов.

Преди дни археолози и полиция от Петрич и София спасиха уникален надгробен паметник от ръцете на иманяри, които искали да го продадат.

"По-скоро това деяние е на лична основа. Допускам, че в основата му е мъж, който не е взет на работа в музея и е решил да мъсти по този отвратителен начин. Факт е, че при трите атаки колата бе паркирана на различни места. Това означава, че се е следила от поръчителя и всичко е целенасочено, не е случайно", допълни директорът на петричкия музей. Той допълни, че важно да се разкрие кой е поръчителят, тъй като "такъв човек може да направи всичко на всеки".