Да се постигне подписване на Национален рамков договор 2010 между Българския зъболекарски съюз, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

Това е едно от исканията в резолюцията, приета за извънредния конгрес на Българския зъболекарски съюз в Златни пясъци днес, съобщи zdrave.net.

Денталните лекари настояват още парите за дентална медицина в бюджета на НЗОК догодина да се запазят в размер на 91 млн. лв., както и да участват активно в законодателните промени, които засягат съсловната организация.

Ако исканията им не бъдат приети, БЗС си запазва правото на законни протестни действия, се казва в резолюцията.

Въпреки, че през последните години не се стигаше до сключване на Национален рамков договор, БЗС и НЗОК достигаха до разумни споразумения, които имаха силата на Национален рамков договор, се припомня в документа.
Според участниците в конгреса, подписването на НРД 2010 ще отговори на нуждите на българското общество.

По отношение на бюджета за дентална помощ догодина зъболекарите настояват той да остане в размера си от тази година - 91 млн. лева.

Предложението 9,1 млн. лв. от тези средства да отидат за зъботехническа дейност би могло да се приеме за скъп популизъм и провокация срещу правителството, които ще създадат огромно социално напрежение, се казва в резолюцията.
9-те милиона не гарантират покриване нуждите на всички нуждаещи се от протезна дейност, аргументират се зъболекарите.

От БЗС настояват още при гласуването на промените в Закона за здравното осигуряване да се вземат предвид предложенията на съсловната организация, представени в здравната комисия на парламента, както и да не се отнемат функции на здравните съсловни организации, свързани с договаряне на обем, цени и стойности на медицинските и денталните услуги.

„Настояваме по-нататъшната дейност за реформиране на здравеопазването и изготвянето на нови проектозакони в тази област да се извършва с активното участие на кадрите на Българския зъболекарски съюз.
При неприемане на основните искания на съсловната организация БЗС си запазва правото на законни протестни действия", завършва резолюцията.