Ще внесем промени в закона за държавния служител , които да регламентират възможността повече хора с увреждания със съответната професионална квалификация да работят в съответната държавна администрация.

Това заяви министърът на държавната администрация Николай Василев след заседание на МС.

Той изрази и благодарността си към  премиера,за това, че е подкрепил една такава политика.

В най скоро време, по думите му, ще бъде внесен законопроектът за изменение и допълнение на закона за държавните служители и тогава ще бъдат представени съответните идеи.

Част от предложенията са да има квота от 1 % от служителите , която да бъде самоза хора с увреждания със съответната професионалана квалификация, като законът няма да казва за кои дирекции са позициите за квотата, а това ще решава съответният административен ръководител.

Друго предложение е провеждане на ежегоден централизиран конкурс за съответните свободни длъжности, на който ще се явяват само хора с увреждания, квалифицирани за поста.

Министър Василев посочи и предложението да има допълнителни 6 дни отпуск годишно за хората с увреждания, работещи в държавната администрация.

Относно 12-те процента съкращения, които всички министерства трябваше да направят до 30 юни, министър Василев коментира, че в повечето от тях това не е направено.

За момента най-близо до препоръчаните съкращения са самото Министерство на държавната администрация, икономическото ведомство, социалното, както и самия министерски съвет.
Всички останали са далеч от необходимата цел, допълни Василев.