Maщабна спецакция се проведе в Плевен, съобщи БНТ.

В имота на 43-годишен са намерени две бормашини, моторна резачка, електрожени, две акумулаторни батерии с неустановен произход. В дома му са намерени 18 коня, 3 понита, 47 овце, 7 говеда с неустановен произход.

За животните служители от ОБДХ - Плевен са съставили констативни протоколи и актове за възбрана. 43-годишният е задържан за 24 часа.

При проверката в дома на 38-годишен са установени 14 прасета, 2 свине-майки и 16 овце с неустановен произход. Служители от ОБДХ - Плевен са съставили констативни протоколи, както и актове за възбрана. Лицето е задържано за срок до 24 часа.

На друг адрес, обитаван от 27-годишен са установени 5 бензинови резачки и 3 акумулаторни батерии с неустановен произход, както и газов пистолет марка "Екол", нерегистриран по съответния ред. Мъжът е задържан за 24 часа.

В имота на 48-годишен са открити две прасета и един кон с неустановен произход. За установените животни от ОБДХ - Плевен са съставени актове.

При проверката в дома на 59-годишен са намерени депонирани около 2000 кг. метални отпадъци и кантар. Извършен е оглед на местопроизшествието и са иззети установените метални отпадъци, тетрадки, бележници с ръкописни текстове с данни на лица и парични суми, седем покупко-изплащателни сметки от различни дати и сумата от 9220 лв. Образувано е досъдебно производство. Съставен е констативен протокол и акт от служители на РИОСВ - Плевен. В същия имот са установени 10 прасета с неустановен произход. За животните от ОБДХ - Плевен са съставени констативни протоколи, актове за възбрана по Закона за ветеринарно медицинската дейност.

В хода на акцията в село Търнене са установени 15-годишен и 30-годишна, обявени с мярка "Принудително довеждане" по досъдебно производство на ОП - Плевен и мярката е приведена в изпълнение.

Във връзка с контрол по спазване мярка "домашен арест" е извършена проверка на адрес в село Дисевица и е установено, че 42-годишен не е на адреса и е нарушил мярката. Предприети са незабавни оперативни действия, като лицето е установено в друг имот в същото село. С постановление на наблюдаващия прокурор 42-годишният е задържан за срок до 72 часа и е внесено искане в Окръжен Съд - Плевен за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

В хода на специализираната операция бяха изградени два контролно пропусквателни пункта за проверка на преминаващи лица и автомобили на изходите на село Дисевица и село Търнене. Проверени са 102 автомобила и 135 лица. Съставени са четири акта по ЗДВП и един фиш. Профилактирани са и 28 лица от криминалния контингент.