Вчера, 29 ноември, в 7 часа сутринта, на ГКПП Кулата, е бил задържан шофьор на автомобил, 38-годишния Н.Е. от Казанлък, пътуващ от България за Гърция. Мъжът направил опит незаконно да пренесе през границата около два килограма хероин. Стойността на откритата в дрога възлиза на 80 000 лева.

Наркотикът е открит в лекия автомобил "Фолксваген Туарег", управляван от Н.Е. Дрогата е била в тайник, под формата на пакети. Точното количество е 2,018 килограма - кафяво, прахообразно вещество, реагиращо положително на хероин.

Окръжна прокуратура - Благоевград е повдигнала обвинение на задържания Н.Е. за извършено от него престъпление. 

Обвинение за подбудителство и подпомагане пренасянето на наркотици е повдигнато на 48-годишния А.Д., който е засечен с втори автомобил - "Ауди". Според обвинението е съпричастен към трафика. От неговата кола са иззети близо 2 900 евро.

В рамките на операцията криминалистите са претърсили жилищата, обитавани от С.К., на 54 години от с. Тополница и Б.Д., на 48години от с. Скрът, също съпричастни към престъплението.

От дома на С.К. са намерени и иззети около 1,050 килограма хероин, близо 599 г канабис, около 12,07 г амфетамин и 1,6 грама кокаин. На адреса са открити и над 55 000 евро и приблизително 3 500 лева, както и акцизни стоки без бандерол - близо 1.500 кг нарязан тютюн и около 400 литра алкохол.
От жилището на Б.Д. криминалистите иззели сумата от около 8 000 евро.

На С.К. и Б.Д. са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл.354А, ал.1 от НК. С прокурорско постановление двамата обвиняеми са били задържани за срок до 72 часа, като предстои да бъде внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

На А.Д. и Н.Е. са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл. 242, ал.2 от НК.

Под ръководството на Окръжна прокуратура - Благоевград продължават действията по разследването на контрабандата, в това число претърсване и изземване.