Митничари задържаха 312 монети от 22-каратово злато на МП Капитан Андреево. Златните монети са открити в лек автомобил "Мерцедес" , влизащ в страната от Турция на 11 май.

В автомобила, пътували семейство - мъж, жена и техния син, английски граждани, с турски произход, които заявили, че не пренасят стоки или валутни ценности за деклариране. При проверка в чекмедже, под една от предните седалки, са открити монети от жълт метал. Според направената от вещо лице експертиза монетите са от 22-каратово злато с общо тегло 2.184 кг на стойност 140 278 лева.

Контрабандните златни монети са иззети и подлежат на отнемане в полза на държавата. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас, под надзора на Окръжна прокуратура Хасково.

Само ден преди това, на Капитан Андреево са открити общо 1.714 кг златни монети и накити, при два случая. При единият от случаите, при проверка на лек автомобил, влизащ в страната от Турция са открити 40 златни монети, златни гривни и колиета с тегло 370 грама. Златните изделия са били укрити сред личните вещи на водача на автомобила.

При втория случай са открити 1.344 кг употребявани златни изделия с различна бижутерска проба, отново укрити в куфар с личен багаж на шофьора на лекия автомобил, който пътувал от Турция през България за Германия.

Контрабандните златни изделия са задържани. Срещу нарушителите, немски граждани от турски произход, са съставени актове по Валутния закон.