Митничари задържаха големи количества фалшиви летни облекла и обувки на световноизвестни марки на ГКПП Лесово.

Иззети са 35 681 спортни комплекти и обувки, тениски, блузи, панталони и други текстилни изделия за нарушени права върху интелектуалната собственост. Между задържаните облекла са и детски спортни екипи, имитиращи екипите на футболните грандове "Барселона", "Реал Мадрид", "Ювентус", "Челси" и др., включително и екипи с надписи на футболните звезди Роналдо и Меси.

Фалшивите стоките са открити при 10 отделни митнически проверки на влизащи в страната от Турция камиони и товарни микробуси и са предназначени за различни европейски държави. Близо 10 000 маркови облекла са иззети само при четири от случаите.

На 24 април, при проверка на товарна композиция от влекач с полуремарке с турска регистрация, на МП Лесово са задържани 3 122 недекларирани детски и мъжки тениски и къси панталони, носещи лого на марките Gucci, Armani Jeans, Versace, Fendi, Givenchy и Moncler. Контрабандните стоки са укрити в кашони в дъното на товарното помещение на камиона, зад декларирани текстилни изделия.

Други 1 400 недекларирани тениски с лого на марките Pepe Jeans, Levi's, Philipp Plein, Guess и 280 чифта маратонки с лого на Nike и Adidas са иззети на 13 април от камион с румънска регистрация, превозващ стоки от Турция за Румъния.

На 14 април, митничари откриват в товарен микробус с украинска регистрация 3 795 спортни и детски тениски, панталони и летни блузи с обозначенията на 10 световни марки, между които Nike, Adidas, Polo, Gucci, Fendi, Calvin Clein, Mickey Mouse и др.

Още 1360 декларирани дамски блузи и детски футболни екипи с логo на световни марки, са иззети от друг украински микробус с ремарке. Служители от митническа мобилна група и от отдел "Митническо разузнаване и разследване" в Митница Бургас ги откриват в четири отделни пакета, тип "бали". Изброени са 904 дамски блузи с подправени знаци на търговски марки, както и 456 детски спортни екипи от фланелки и шорти, имитиращи екипите на футболните отбори "Барселона", "Реал Мадрид", "Ювентус", "Челси", "Борусия Дортмунд" и "ПСЖ", включително и екипи с надписи Роналдо и Меси.

Всички стоки, нарушаващи права на интелектуалната собственост, са задържани в изпълнение на Регламент (ЕС) № 608/2013 и Закона за марките и географските означения. Предприети са действия за уведомяване на правопритежателите на съответните търговски марки.