Митничари съвместно с полицията задържаха 6610 л незаконно гориво при три проверки в Софийска област, съобщиха от Агенция "Митници".

При първата проверка в района на София полицаи и митничари установили 3430 л течност с мирис на петрол.

Горивото е съхранявано в пластмасови съдове, един от които оборудван с пистолет за зареждане. Не са представени документи за платен, начислен или обезпечен акциз.

Проверката е извършена на 29 януари, а незаконното горивото е иззето.

При друг случай митничари са открили 1400 л нелегално дизелово гориво в пригодена мобилна бензиностанция на територията на Софийска област.

Служителите на реда извършват проверка на частен имот в София на 23 януари.

В товарното помещение на микробус, паркиран в двора на имота, са открити два еднотонни пластмасови съда. В единия е открито дизелово гориво, а другият е бил празен. Съдовете са били оборудвани с помпа с механичен брояч, свързана с маркуч и пистолет за зареждане, позволяващи зареждането на автомобили.

В същия имот, до къщата, е открит PVC куб, пълен отново с дизелово гориво. В рамките на проверката не са представили документи за платен акциз. Общото количество на задържаното гориво е 1400 литра.

При друг случай, седмица по-рано, митническа мобилна група откри в района на Костинброд близо 1780 кг незаконно гориво, складирано в автоцистерна без регистрационни номера и пластмасов резервоар.

Горивото е открито в стопански двор, а собственикът не могъл да представи документи за него