В София е бил задържан сириец, трайно живущ у нас, но и част от армията на Ислямска държава.

Той е задържан като част от група, която е разследвана за производство и разпространение на тютюн за наргиле и тероризъм.

Заедно с него са арестувани още двама - мъж и жена.

По искане на Специализираната прокуратура, на 01.10.2017 г. Специализиран наказателен съд е взел най-тежката мярка за неотклонение - "Задържане под стража". Мярката е потвърдена на 10.10.2017 г.

Въпросният сириец се е установил у нас и през 2008 г. е получил българско гражданство. През лятото на 2013 г. той се е присъединил към армията на Ислямска държава, на територията на Сирия, като е взел активно участие в бойните действия, като фигура с ръководни функции.

Снимка 317624

Източник: пресцентър МВР

През пролетта на 2016 г. сириецът се е завърнал в България. Без да прекъсва връзките си с ръководните органи и лица на Ислямска държава, е организирал престъпна група за производство и разпространение на тютюн за наргиле.

Практически тази дейност е служила като прикритие и основен източник на финансиране на групата и най-вече за основната фигура в нея - българският гражданин от сирийски произход, с основно участие във въоръжените формирования на Ислямска държава. Тютюнът е бил предназначен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция.

Суровият нарязан тютюн е изкупуван от производители в страната и доставян в столицата. В специално наето и подготвено за целта помещение (в популярното преди години софийско заведение "Вагон - ресторант") тютюнът се обработвал в кофи с различни есенции и химикали, без да се спазват каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания.

Оттам суровината била превозвана в няколко склада в София, където нелегално наети работнички от ромски произход я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали. Пласирането на готовата продукция ставало чрез познати участници в групата купувачи от арабски произход. Купувачи били участници в групата, като те пласирали готовата продукция у нас и в чужбина. В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най - често по куриерска фирма, като количествата достигали 300-500 килограма на ден.

В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най-често по куриерска фирма, като количествата достигали 300-500 килограма на ден. При извършените претърсвания и изземания в складове и жилища са открити около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и голям брой други доказателства.

При извършените претърсвания е открит автентичен документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ, удостоверяващ принадлежността на лицето към тази организация и даващ му право на свободен достъп и неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия.

Снимка 317626

Източник: пресцентър МВР

Сириецът с българско гражданство е бил лидер в ИДИЛ на високо ниво, съобщи по-късно на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Досъдебното производство е образувано и се ръководи от специализираната прокуратура под непрекъснатия надзор и на главния прокурор още от момента, в който е постъпил сигналът, посочи още Арнаудова.

В рамките на разследването са участвали ГДБОП, ДАНС, а самото разследване е протекло при изключителни мерки за конфиденциалност, обясни говорителят и посочи, че благодарение на това са събрани доказателства, достатъчни и според специализирания апелативен наказателен съд.

Самата Румяна Арнаудова посочи, допълнителна информация не може да бъде предоставяна.

"Продължават следствените действия и се касае в крайна сметка от една страна - лидер на организирана престъпна група, която се занимава с производство и разпространение на тютюн за наргиле. От друга страна, според доказателствата на специализираната прокуратура, събрани с помощта на ГДБОП и ДАНС, лидерът е боец на Ислямска държава на високо военно ниво", заяви Арнаудова.

По думите й доказателствата за високо военно звание на задържаното лице се съдържат в документите, които са открити и публикувани, включително и с превод на български език.

От тях се установява, че лицето има този специален документ, даващ му възможност и право да се придвижва на територията на Ислямска държава и по военните полета. "Така че се касае със сигурност за лице, което стои на високо ниво във военната йерархия в ИДИЛ", увери Румяна Арнаудова.