Престъпната група от Регионална дирекция по горите - София и Държавно горско стопанство - Своге се е занимавала освен с незаконен добив и търговия с дървен материал, незаконно държане на оръжие, палеж на автомобил и увреждане на техника и др.

Това обяви заместникът на главния прокурор Иван Гешев на брифинг в Спецпрокуратурата. Гешев оцени престъплението на организираната престъпна група като първото по рода си в сегмента горска мафия.

Заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев обясни, че информацията за престъпната група е постъпила в края на май 2018 г. "Придобита е информация, че длъжностните лица, които получават заплата от държавата, са възприели горския фонд като бащиния и са се разпореждали както намерят за добре, без да се съобразяват със закона и правилата", обясни Темелакиев.

Задържаха шефа на горските в София

Задържаха шефа на горските в София

Разследват незаконен добив на дърва в София и Своге и претърсват жилища на длъжностни лица

Групата е извършвала незаконен добив и търговия с дървен материал от 2014 г. до настоящия момент, когато е разбита. Продадената незаконна дървесина е на стойност 4 милиона лева.

Налице са доказателства и за извършени от организираната престъпна група кражби на части от специализирана горска техника, умишлен палеж на автомобил и държане на огнестрелни оръжия, без надлежно разрешение. Има подавани сигнали, че е стреляно и по жилища на хора.

При претърсване в базата в с. Батулия, община Своге, стопанисвана от двама от тях, са открити и незаконно държани 5 пушки и голямо количество боеприпаси. Продължават обиските, претърсванията и разпитите на свидетели.

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев коментира, че се касае за организирана престъпна група от 5 души, която следва структурата и йерархията на Изпълнителната агенция по горите.

Само един от участниците не е длъжностното лице от ИАГ. Последният такъв задържан е служител от системата на изпълнение на наказанията (надзирател в затвор), но е в роднинска връзка с човек от престъпната група, обясни прокурорът.

Престъпната група е наемала хора, които са били лъгани, че извършват законна сеч и поголовна сеч. 

Към момента задържаните са директорът на Регионална дирекция по горите - София, директорът на Държавно горско стопанство - Своге, двама горски стражари от ДГС- Своге и още едно лице.

Незаконната дървесина е намерена във фабрика за палети, които са били продавани на частни лица. Групата е действала на територията на Банско, София-област и Благоевград.

Образувано е досъдебно производство, уточни прокурор Кънев.