Задържаният в България и издирван от Интерпол за тероризъм предполагаем член на ДАЕШ (Ислямска държава) мароканец Науфал Захри остава в ареста за 90 дни, коментира пред БНТ говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Допълни, че за този срок ще бъде уредена екстрадицията на лицето.

Захри е задържан на българската граница още на 13 януари, коментира Арнаудова. При проверката на петте документа, които е носел и най-вече от сирийският му паспорт е установено, че е издирван от Интерпол. До вчера, когато Хасковският съд гледа мярката на мароканеца, той е пребивавал в център от затворен тип като превенция да не избяга. Румяна Арнаудова разясни причините, поради които Науфал Захри е издирван и кои са доказателствата, че принадлежи към структурите на "Ислямска държава".

Съдът в Хасково остави в ареста обвинен за джихадизъм

Съдът в Хасково остави в ареста обвинен за джихадизъм

Задържан у нас през януари, издирван от „Интерпол“ за тероризъм

"Още на 13 януари група от 27 чужди граждани са навлезли през територията на България не през определените за това места, т.е. през т. нар. зелена граница. Патрулите са ги установили в 8:30 ч. Лицата са били задържани, сред които 6 мъже, 6 жени и останалите са деца. Веднага са били изпратени в центъра в Харманли, където е започнала проверка на всички тези лица. 26 от лицата, които представляват помежду си роднини, заедно с техните деца, са подали веднага заявление и са поискали да получат хуманитарен статут", обясни Арнаудова.

"В момента, в който българските служби установяват, че сирийския паспорт е обявен за издирване от Интерпол. Изпратена е снимка на лицето в Интерпол - снимката, която стои в неистинските документи. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани, те са преправяни. Бланките са оригинални, но снимката на лицето е различна от тази, която би следвало да се намира на тези документи", допълва говорителят на главния прокурор.

"Едва, когато се установява категорично, че това е лице, което се издирва от мароканските власти, тогава е била издадена заповед за задържане и е била изпратена на българската прокуратура", коментира Арнаудова.

Задържаха издирван от Интерпол предполагаем терорист на границата ни

Задържаха издирван от Интерпол предполагаем терорист на границата ни

Заподозреният се е придвижвал в Сирия, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси

"Според заповедта, която ние сме получили на български език, лицето се издирва за съставяне на група и подготовка за извършване на терористични действия, противозаконно използване и притежаване на огнестрелни оръжия в рамките на организационен проект, целящ да посегне на националната сигурност и обществения ред в Мароко, организирано масово присъединяване към терористична организация, получаване на обучения, набиране на средства, както и набиране на големи групи от хора, които да се присъединят към "Ислямска държава"", обясни Румяна Аранудова

"На 5 и 6 февруари в съда в Ал Рияд са били разпитани двама съмишленици, съратници на лицето, което сме задържали и те също свидетелстват за това, че той е изключително лоялен член на "Ислямска държава" и че е подпомагал изцяло дейността на тази терористична организация, използвайки собствените си умения на механик", допълни тя.

"Според техните показани, лицето е достатъчно високо в йерархията на "Ислямска държава", той демонстративно е носел боеприпаси и множество гранати, демонстративно е носел и колан за самовзривяване. Така, че очевидно той е сериозна част от тази организация", коментира Арнаудова.