28-годишният британец Дейвид Бодил остава в ареста до 27 януари, до когато трябва да бъде екстрадиран в родината си, където властите го разследват за подготовката на терористични действия.

Британецът, който беше задържан миналата седмица в Плевенско, оттегли жалбата си в Апелативния съд във Велико Търново срещу решението на Окръжния съд в Плевен, с което му беше наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". На влизане в съдебната зала той заяви, че не е имал намерение да прави взривове, съобщи БНР.

Екстрадират британеца, задържан за тероризъм

Екстрадират британеца, задържан за тероризъм

Той се е съгласил доброволно да бъде предаден на английските власти

Служебният му защитник Жоро Нинов коментира пред националното радио: "Тази жалба се явява безпредметна, но тя е изготвена по негово желание. В никакъв случай не може да има измяна на взетата най-тежка мярка за процесуална принуда в друга. Още повече, че той е в процедура за предаване на английските власти по негово искане, желание и съгласие. Срокът за предаване на английските власти по закона за екстрадицията и европейската заповед за арест е 10-дневен."

В Обединеното кралство Бодил ще бъде съден за това, че в дома му са намерени вещества, от които може да се направи взривно устройство, или така наречения черен барут. Законът за взривните вещества от 1883 година на Кралство Великобритания и Северна Ирландия предвижда доживотен затвор за това.