Обвинител номер едно Сотир Цацаров защити двамата прокурори по делото "СРС-гейт" срещу Цветан Цветанов.

Припомняме, вчера заместник-председателят на ГЕРБ и трима бивши шефове на СДОТО окончателно спряха да бъдат обвиняеми за позволяване на незаконно подслушване - не поради липса на доказателства, а поради законодателни изменения.

В момента действа закон за МВР, който е предложен от Министерски съвет на Народното събрание през ноември 2013 г., в преходните и заключителните му разпоредби са предвидени изменения в НК, касаещи приложението на военно-длъжностните престъпления към лицата в МВР. Такава отговорност се носи при война, военно положение или при мисия в чужбина. Бившите директори на СДОТО са обвинени именно в такова престъпление - за тях новият закон е по-благоприятен.

Цветанов пък е обвинен в допустителство по служба спрямо лицата, извършили такива престъпления. На 19 юни 2014 законопроектът се превръща в Закон за МВР, обстойно обясни юридическия казус Цацаров, като изтъкна, че „дяволът е в детайлите".

За него прокуратурата не е имала каквато и да е друга законосъобразна възможност, освен да не поддържа обвинението, защото парламентът е приел по-благоприятен наказателен закон.

Въпросите как, защо и случайно ли този закон е предложен от миналото правителство, не трябва да отправяте към мен, категоричен бе главният прокурор, като уточни, че „това се е знаело още към момента на прилагането на закона".

Процесът не представлява ситуация, при която може някой да вдигне ръка и да каже „има изменение, направете нещо си", защити той служителите си.

Запитан дали при мирно време може да се подслушва масово и това да е законно, Цацаров отново върна топката с въпросите към законодателната власт. Колегите от СГП не са могли да направят нищо друго, освен да спазят закона. Въпросите за закона бъдете така добри да ги задавате на законотворците, отсече той.