Задържана е 55-годишна жена, мамила граждани, които искат да получават европейски пенсии, съобщават от пресцентъра на МВР.

Жената е мамила жители на Пазарджик. Тя е задържана при спецакция на 16 март. Пазарджиклийката е криминално проявена и осъждана за измами.

Униформените претърсили жилището й и открили фалшиви разпореждания и служебни бележки от НОИ. Именно тях жената използвала, за да мами желаещите да получават „европейски пенсии”.

За около година измамницата успяла да оплете в мрежите си няколко десетки жители на Пазарджик. Тя им обещавала, че има възможностите и необходимите контакти да им уреди получаване на „европейски пенсии”. От жертвите си тя  получавала пари в размер от няколкостотин до няколко десетки хиляди лева в зависимост от времето, за което се урежда пенсията.

До момента разследващите са установили 10 души, станали жертва на измамата. Първоначално измамницата е задържана за 24 часа, но впоследствие арестът й е удължен на 72 часа.

В Районния съд в Пазарджик е внесено искане за постоянен арест.

От пресцентъра на МВР съобщават още, че през последните дни униформени от Русе са провели операции срещу телефонните измами. Те са заловили група, за която са събрани данни, че са извършители на измами в Южна България.

В Русе полицаите задържали двама мъже от Ветово. В района на жп гарата в Русе бил задържан още един мъж, който бил ползван за куриер. Мъжът бил спрян, докато носел 5000 лева, за да ги предаде на другите двама измамници. Парите били получени при поредна измама в Ямбол. Досега е известно, че групата е извършила 9 телефонни измами в Ямбол, Хасково, Стара Загора и Смолян.

Вчера в Русе са задържани още двама измамници. Те действали на територията на Плевен и са извършили три телефонни измами.

МВР отново препоръчва да не се дават пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки, съветват още от полицията.

Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация, както и най-разпространените сценарии за извършване на телефонни измами. 

Съвети към гражданите:

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога;

Не се доверявайте на непознати хора;

Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;

Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за ваш роднина, изпаднал в беда;

Ако имате съмнение, че на телефона е ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането;

В случай на обаждане, в което някой се представя за ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговорът на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.;    

В случай, че получите обаждане и спрямо вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията;

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.