38 души, сред които 22-ма мъже, 8 жени и 8 деца, са били заловени от гранична полиция, съобщават от пресцентъра на МВР. Мигрантите, представящи се за сирийци и афганистанци, са били забелязани да плават с лодка рано тази сутрин край нос Шабла.

Те са били доведени безопасно до българския бряг от представители на Гранична полиция при сложна операция в Черно море.

Около 06:25 часа чрез Информационната система за наблюдение "Синя граница" е забелязан обект в района източно от нос Шабла, движещ се в посока към границата с Румъния. Операторите са направили опит да се свържат с плавателния съд, но той е бил неуспешен.

Незабавно натам е насочен гранично-полицейски кораб и е изпратен ГКН от ГПУ-Каварна по брега за наблюдение. В 10 часа гранично-полицейският кораб е достигнал до лодката и проверяваща група се е прехвърлила на борда, като там са установени 38 чужди граждани, представящи се за сирийци и афганистанци.

Поради лошите метеорологични условия и невъзможност за прехвърляне на хората от лодката на граничния кораб, граничарите са останали на борда, за да осигурят безопасността на мигранитите по време на прехода до пристанище Каварна.