Полицията разкри извършител на измами и кражби в Плевен и Кнежа, съобщават ОДМВР-Плевен. 60-годишният мъж се е представял за служител на дирекция "Социално подпомагане".

За престъплението сигнал е подала 87-годишна плевенчанка, която е била измамена от мъжа.

Жената е заявила, че на същата дата около 14:30 часа на улица "Гренадирска" е спряна от непознат мъж, представил се за служител на дирекция "Социално подпомагане".

Непознатият заблудил възрастната жена, че от този понеделник България влиза в еврозоната, което налага спестяванията на гражданите да бъдат обменени в евро и на това основание трябва да се попълнят комплект документи.

Възрастната жена поканила "служителя" в дома си и след като попълнила различни и с неустановен характер и съдържание бланки, тя му представила наличните си спестявания в размер на 1430 лева, които извършителят поставил в плик. Върнал плика на потърпевщата и казал да ги обмени в пощата, след което напуснал жилището. Впоследствие жената установила, че вместо пари в плика има хартиени изрезки.

След разследване е установена самоличността на извършителя - 60-годишен мъж от видинското село Дреновец. Той е заловен във Видин, след като е претърсено жилището му, където са открити мобилни телефони, парични суми и всички лични дрехи на лицето, с които е бил облечен по време на престъплението в Плевен. По разследването процесуално е приобщен лек автомобил "Рено Сценик", с който извършителят се е придвижвал.

60-годишният е задържан за 24 часа. В хода на разследването е установено, че той е извършител на измама и в Кнежа.

На 11 март по същата схема, представяйки се за социален работник, под предлог, че се налага обмяна на спестявания от левове в евро валута, той заблудил и 86-годишна жена и отнел 1420 лв.

Спрямо мъжа е взета мярка неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.